olur da bir gün temelli ayrılacak olursam aranızdan hiçbir faydalı başlığı olmadı demesinler işte size faydalı başlık. şuraya da wikiden kopyala yapıştır yapayım ki dolu görünsün.
Higgs bozonu. Peter Higgs, Gerald Guralnik, Richard Hagen, Tom Kibble[1], François Englert ve Robert Brout tarafından Standart Model'deki fermiyonlara kütle kazandırmak için varlığı öne sürülmüş spini 0 (sıfır) olan parçacık. H veya h olarak kısaltılır. Aralık 2011'de o zamanlar iki ana deneyin (ATLAS ve CMS) sözcüleri birbirlerinden bağımsız sonuçlara dayanarak Higgs parçacığının 125 GeV/c2 (133 proton kütlesi, 10−25 kg) değerinde bir kütleye sahip olabileceğini belirtti. Ayrıca yaptıkları açıklamada 115–130 GeV/c2 arası hariç Higgs'in bulunmayacağı diğer kütle aralıklarının önemli ölçüde elendiğini belirttiler.[2] BHÇ'nin kesin bir sonuç için gerekli cevabı 2012'nin sonunda vereceği söylendi.[3][4][5][6] 22 Haziran 2012'de CERN, yapılan deneylerin son durumu hakkında bir seminer verileceğini duyurdu.[7][8] 28 Haziran 2012 civarlarında parçacığın bulunduğu yönünde açıklamaların geleceği medyada yayılmaya başladı fakat bunun "sadece güçlü bir sinyal" mi yoksa resmi bir keşif mi olacağı belirsizdi.[9]
4 Temmuz 2012'de CERN, "Higgs bozonu ile tutarlı" bir parçacığın resmi keşfini açıklamaya yeterli olan "5 sigma" seviyesindeki sinyali doğruladı. Gerçekten de Higgs bozonunun teorik olarak tüm öngörülen özellikleri taşıyıp taşımadığını ve eğer taşıyorsa Standart Model'in hangi versiyonunu daha çok desteklediği ise ileride yapılacak olan araştırmaların göstereceği belirtildi.[10][11][12][13][14] Ayrıca bu Higgs bozonu ile tutarlı olarak bulunan parçacığa şimdilik "higgson" ismi verilmiştir.[15]
Kuramsal ayrıntılar
Standart Model içindeki kuvvet taşıyıcı ayar bozonları kısa erimli doğaları sebebi ile kütleli olmak zorundadırlar. Higgs spin'i 0 (sıfır) olan kompleks bir alandır. Bu iki yüksüz, iki de yüklü parçacığa karşılık gelir. Higgs potansiyeli Kendiliğinden Simetri Kırılması dolayısıyla bir vakum beklenen değerine VBD sahip olur. Aynı zamanda sözü geçen 4 parçacıktan sadece bir tanesi kalır. VBD, SU(2)_L ayar alanın 3 tane ayar parçacığına kütle verir. Bu 3 ayar parçacığı $W^{\pm}$ ve Z^0 bozonlarıdır.
Deneysel ayrıntılar
Varlığı deneysel olarak henüz ispatlanmamış olan Higgs bozon için LEP-2'den elde edilen sonuç kütlesinin 115 GeV'den büyük olması gerektiği şeklindedir. Arama çalışmalarına Fermilab da CDF ve D0 deneylerinde devam edilmektedir.
2008 yılının sonlarında çalışması planlanan CERN'deki LHC hızlandırıcısında yapılacak CMS deneyi, ATLAS, LHCb deneyi ve ALICE deneylerinde Higgs parçacığı yanı sıra Standart Model ötesinde nasıl bir fizik olduğu araştırlımaya devam etmektedir.CERN deneyinde bulunduğu sanılmaktadır.
13 Aralık 2011'de, ATLAS Deneyi ile 2011 yılı içerisinde elde edilen bulgular açıklandı. Bu bulgulara göre Higgs bozonunun kütlesi 131-453 GeV aralığında %95 ihtimalle bulunmamakla birlikte olası kütlesinin 126 GeV civarında olduğu tahmin ediliyor.[16] CMS deneyi ekibi ise 124 GeV civarında olduğu yönünde tahmin ettiklerini belirttiler.
böyle başlıklara ihtiyacamız var işte. bir gün hesabını sildirsen de hiçbir zaman önemini yitirmeyeceksin ve bugün butonu kadar önemli kalacaksın. bu arada melaba :) ahaha
major breakthrough in particle physics came in the 1970s when physicists realized that there are very close ties between two of the four fundamental forces – namely, the weak force and the electromagnetic force. The two forces can be described within the same theory, which forms the basis of the Standard Model. This ‘unification’ implies that electricity, magnetism, light and some types of radioactivity are all manifestations of a single underlying force called, unsurprisingly, the electroweak force. But in order for this unification to work mathematically, it requires that the force-carrying particles have no mass. We know from experiments that this is not true, so physicists Peter Higgs, Robert Brout and François Englert came up with a solution to solve this conundrum.They suggested that all particles had no mass just after the Big Bang. As the Universe cooled and the temperature fell below a critical value, an invisible force field called the ‘Higgs field’ was formed together with the associated ‘Higgs boson’. The field prevails throughout the cosmos: any particles that interact with it are given a mass via the Higgs boson. The more they interact, the heavier they become, whereas particles that never interact are left with no mass at all.This idea provided a satisfactory solution and fitted well with established theories and phenomena. The problem is that no one has ever observed the Higgs boson in an experiment to confirm the theory. Finding this particle would give an insight into why particles have certain mass, and help to develop subsequent physics. The technical problem is that we do not know the mass of the Higgs boson itself, which makes it more difficult to identify. Physicists have to look for it by systematically searching a range of mass within which it is predicted to exist. The yet unexplored range is accessible using the Large Hadron Collider, which will determine the existence of the Higgs boson. If it turns out that we cannot find it, this will leave the field wide open for physicists to develop a completely new theory to explain the origin of particle mass.
@leylek pipisi: merhaba. geçen gün agorada baydönerden iskender yedikten sonra sigara içmeye çıkmıştım. çakmağım yoktu ve senden çakmak istemiştim. sende sana çakmak lazım diyerek çok komik bir şaka yapmıştın. hatırladın mı?
@leylek pipisi: evet benim. amımı siktirecek hiç bir sikli bulamadım. döndüm dolaştım aynı yere geldim.
@zabri: çaylar gelince içme içine tükürür bu orospu çocuğu gitsin de konuşalım diye gönderdim. şimdi de bakalım sen kimsin?
@leylek pipisi: feyk değilim ben. başlı başına bir bireyim. öncelikle bu konuda anlaşalım.
@leylek pipisi: kim olduğumu bilen tek kişi var o da zeratul. arkasından sinsice yaklaş pıçağı ense köküne sapla ve ceketinin iç cebinden zarfı al. işte o zaman kim olduğumu öğreneceksin.
@zabri: senin kim olduğunu 3 tane bengladeşli biliyor. hiçbir zaman aynı roller coastera binmiyorlar.