Köpeklerdeki karın ağrısının sebebi çok fazla yemekten ya da hayati tehlike taşıyan daha ciddi sebeplerden kaynaklanabilir. Bundan dolayı doğrudan veterinere gitmek önemlidir.
Köpeklerdeki karın ağrısı, sebebi öğrenilene kadar insanlarda bir endişe yaratabiliyor. Ancak, karın ağrısı çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır.
En önemli nokta belirtileri fark edebilmektir. Genel olarak, belirtileri sığ nefes alma, enerji ve iştah kaybıdır. Bu makalede, köpeklerdeki karın ağrısı belirtilerini detaylıca anlatacağız.
Köpeklerde karın ağrısı nedir?
Karın ağrısının birçok sebebi olabilir. Tıpta tekrar eden karın ağrılarına akut abdomen denir.
Genel olarak, iki tür akut abdomen vardır: bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan. Bu gruplarla birlikte farklı birçok karın ağrısı çeşidi vardır: sindirim sistemi, metabolik, muskulosketal, küçük periton boşluğu, üreme sistemi ya da boşaltım sistemiyle ilgili.
Köpeğiniz acı çekiyorsa ne yapmalısınız?
Köpeklerde karın ağrısını fark etmek zor olsa da, köpeğinizin davranışındaki en ufak değişikliğe karşı dikkatli olmalısınız. Herhangi bir sebepten dolayı köpeğiniz farklı davranışlarda bulunmaya başlarsa, derhal veterinere götürün. Karın ağrısının altında genelde tedavi gerektiren tümör ya da bir tıkanıklıktan kaynaklı bir durum yatıyor olabilir.
köpeklerde karın ağrısı belirtileri
Köpeğinizi her gün izleyerek, davranış şekillerindeki değişiklikleri fark edebilirsiniz. Bazı muhtemel uyarı belirtileri şunlardır:
- Şişkin ve hassas abdomen
- Kusma
- İştah kaybı
- Sızlanma
- Nefes almada zorluk veya anormal nefes alma
- Pozisyon değişikliği; kalçaları havaya dikip omuzlarını yere doğru eğmesi
- Ayağa kalkmada zorluk ya da uzanırken kıpır kıpır olması, rahat bir pozisyon bulamadıklarının bir göstergesi
- İshal, dışkıda kan ya da mukus, dehidrasyon
- Depresyon ya da enerji eksikliği
- Ateş
Köpeklerde karın ağrısının sebepleri
Köpeğinizin akut abdomenden muzdarip olmasının birçok sebebi olabilir. Daha önce de bahsettiğimiz üzere, temelde iki tür ağrı vardır: bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan. Bu iki kategori içerisinde daha derin sebepler de yatar:
Böbrek yetmezliği, karaciğer hastalığı, emilim bozukluğu, iskemi (organlara ya da vücut bölgelerine yeterli kan gönderilememesi) ve kanser gibi metabolik sorunlar,
Üreter travmaları, üretral obstrüksiyon, sistit, peritonit (abdominal enfeksiyon) gibi küçük periton boşluğundaki sorunlar,
Mide torsiyonu, pankreatit, gastrit, gastrointestinal tümör, bağırsak enfeksiyonu, kabızlık ya da gastrointestinal tıkanıklık gibi sindirim sistemindeki sorunlar,
Prostatit gibi üreme sorunları
Abdominal kaslara travma gibi muskuloskeletal sorunlar
Sinirsel sorunlar
Köpek parvovirüsü, leptospiroz gibi bakteri, parazit ya da virüs enfeksiyonları