Bismillahirrahmanirrahim.
Kul e'ûzü bi-rabbin nâsi melik'in-nâsi ilâh'in-nasi min şerril ves'vas'il hannasi ellezi yüvesvisü fi sudûr'in-nâsi minel cinneti ven-nâs.
bunu ilk okulda din dersinde hoca zorla ezberletmişti, hala aklımdan çıkmıyor, nasıl unutabilirim bunu ben?
Anlamı - Meali:
De ki: “Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik’ine, insanların İlah’ına sığınırım.”
zülfük yine bir şeyi yarım bilmiş. erdoğan'ın faizden bahsederken "nas ortadayken sana bana ne oluyor" derken kast ettiği nas suresi değil. bu cümleyi kurduktan sonra ne demek istedi diye baktım. nas suresi'nde faize ilişkin bir ibare bulunmuyor.
diyanet vakfı'nın islam ansiklopedisi'ne girdim ve sorumun cevabını orada buldum:
Allah’ın ve Peygamber’in Sözü Anlamında Nas. İslâm ilimlerinde nas (çoğulu nusûs) denilince genellikle Kur’an ve Sünnet’in lafızları kastedilir. Kaynaklar sıralamasıyla ilgili anlatımlarda Kitap ve Sünnet yerine kısaca “nusûs” dendiği de olur. Nassın bu anlamdaki kullanımında âm-has, mutlak-mukayyet olması veya delâletinin zannîliği-kat‘îliği gibi hususlar söz konusu edilmeksizin dildeki bütün özellikleriyle lafız kastedilir. Günümüze ulaşan erken dönem fıkıh literatürü içinde Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî’nin eserlerinde de rastlanan bu kelimenin Şâfiî’nin eserlerinde sık sık geçtiği, hatta daha sonra belirgin hale gelecek teknik mânadaki nassı çağrıştıran kullanımlarının bulunduğu görülür (er-Risâle, s. 91, 106).
Yani Erdoğan, "Allah’ın ve Peygamber’in sözü ortadayken sana bana ne oluyor" demek istedi.
Bu tip konuşmaları yorumlarken kahvedeki adam ya da bir elektrik teknisyeninin bakış açısına değil, bir gazetecinin bakış açısına itibar etmek daha önemli.