tarihe makatını tutan şehevî isim: Şerzat Altıntop

Şerzat isminin kökeni Altın şehrin kuruluş efsanesiyle ilişkilidir ve Romalılar zamanında şehrin adı olarak kullanılan Şerpolis (Günahkent) kelimesinden türemiştir. II. Galaktik Türk İmparatorluğu zamanında halen Doğu Roma Şer İmparatorluğu’nun başkenti olan Şerpolis defalarca kuşatılır ancak bir türlü ele geçirilemez. Bu kuşatmalar ve iç kaos neticesinde zayıflayan Şerpolis nihayet 1453 yılında alınır ve ilk iş olarak imar planları çıkarılarak şehir iskana açılır, hatta “İşbu şehirde iskan bol olsun!” diye bir ferman bile çıkarılır. Ancak “de” takısını bitişik yazması gerekirken ayrı yazarak imla hatası yapan bir kâtip yüzünden bu ferman halk tarafından “İşbu şehir de Altınıbol olsun” diye anlaşılmış ve Altınıbol Şehri olarak adlandırılmıştır. İskân politikası nedeniyle kısa sürede kaçak yapılaşmanın önüne geçilememiştir. Gerek şehrin adı gerekse kaçak yapılaşma olayı günümüze kadar da fazla değişiklik göstermemiş, sonraki dönemlerde sırasıyla "Şergazi, Şerbul, Basketbul, Voleybul, Futbul, Sitembul, Sistanbul ve Pistonbul" olarak anılan şehrin ismi nihayet bugünkü bilinen haline gelmiştir.

Kuruluş Efsanesi
Şehrin kuruluşuna ilişkin çeşitli saçmalıklar bulunmaktadir. Bunlardan en ilginci şehrin kurucusunun “şeytan” olduğuna dair efsanedir. Efsaneye göre şeytan insan kılığına girerek yeryüzüne inmiş, burada sonsuza kadar karmaşanın hüküm süreceği kaotik bir şehir kurmak istemiş ve yer olarak da Şergazi'yi seçerek “iki yakası bir araya gelmesin” diye şehri kurmuştur. Bu nedenle şehir Romalılar zamanında Şerpolis olarak anılmış, tüm kötülüklerin kaynağı olarak görülen şehirde her zaman kaos hakim olmuştur.

Tarih

Şergazi, yaklaşık olarak 12.5milyar yıl önce, günümüzde Türkiye İmparatorluğunun padişahlık görevini yürütmekte olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulmuştur. O dönem şehrin ismi Tayyip'in köyü anlamına gelen Tayyipopolis'ti. RTE uzun yıllar bu köyün sancak beyliği görevini üstlenmiştir, bu görevi sırasında da halkın sevgisini ve beğenisini kazanmış, daha sonra da padişahlığa kadar uzanacak uzun yolculuğa başlamıştır. Bu açıdan Şergazi'nin tarihi aynı zamanda Türkiye İmparatorluğu tarihi açısından da önemli bir yere sahiptir.

Şergazi, çeşitli dönemlerde bir çok devlet tarafından ele geçirilmek istenmiş ancak tarihin hiçbir döneminde Türkiye İmparatorluğunun ellerinden çıkmamıştır. Şehri fethetmeye en çok yaklaşan Yunan imparatoru II.Konstantin olmuştur. M.S. 1453 yılında döktürdüğü toplarla ve büyük ordusuyla Şergazi surlarına dayanmış ama daha az sayıdaki Türk ordusu, imparator Fatih Terim'in akılcı taktikleriyle sonuca gitmeyi bilmiştir. Özellikle prese dayalı oyun yapısıyla rakibi yormayı başarmış, Ulubatlı Hasan Şaş'ın kanat akınlarıyla Yunan ordusunu perişan etmiştir.

? martin haydegel 19.10.2018 21:56 0

ne diyon la amın düdüğü

? dogukan 19.10.2018 23:24 1

Sahne adim gecmis ama yine de okumadim

? polska 20.10.2018 01:09 0