çalışmalarım devam ediyor, limonlar üzerinde yapılan deneyler olumlu sonuçlar veriyor. bazı limonlar duygusal tepkimelere girdi. çok yaklaştık.
https://www.youtube.com/watch?v=Lu56xVlZ40M
yapay zeka denilen şey "bütün ihtimalleri dene ve başarılı sonucu kaydet"den ibaret. 1:30 da tırmanma rampasını öğreniyorlar ve kazanıyorlar ama öğrendikleri şey tırmanma rampasının mantığı değil sadec x noktasındaki bloğu y ye getir ve belli bir yolu takip et. bloğun yerini 1 birim değiştirsen yine aynı şeyi yapabilmeleri için milyonlarca kez denemeleri gerekecek
geçen oturduk konuştuk amınakoyduğumun şeyi bildiğin palavra.
aslında tam palavra değil ama yapılan eylem şu şekildeymiş;
örneğin bir şarap kadehine yapay zekanın data alabileceği bir örnek toplayan uç sokuyorsun, yapay zeka(burada iki elimi yüzümün yanına kaldırıp işaret ve orta parmağımla "vik vik" işareti yapıyorum) buradaki verileri(hacim/ağırlık oranı, homojenlik oranı, içeriğindeki elementler,bileşimler vs gibi) inceleyip çeşitli şekillerde karşılatırarak sana diyorki "ahan da bu cumartesi". bu süreci kendi bünyesindeki datayla yüzlerce kes resesyona sokarak deneye deneye deneye sana bir sonuç veriyor. yani kendi kendine yav bu şarabı daha önce görmedim demiyor, dedirtebilirsin, mesela kalibre edersin dersin ki; %0,003 hata payından aşağı düşemiyorsan bilmiyorum de, der.
malca bir şey. milleti heyecanlandıran tek şey bazen organik bir karar verme şeması çizebiliyor. örneğin içerisindeki dataları daha önce çalışmamış başka bir yapay zekaya atıyorsun. deneyimli yapay zeka, daha önce verdiği sonuçlara benzer sonuçlar sunmaya meyilli oluyorken, deneyimsiz yapay zeka daha orjinal sonuçlar sunuyor. aslında bunun da sebebi en iyi ihtimalla malzeme eskimesi falan.
Machine learning, yapay zekanın gerçekten işe yaramaya başlamasında çok büyük bir adım. İlk enjeksiyonlu motor çıktığında “bundan bi sik olmaz” diyen vizyonsuz sanayi ustaları gibi davranmamak lazım. Sonuçta bilgisayara bir problem veriyorsun ve senin tanımlamadığın çözümler üretiyor. İsterse milyon kere denesin yanılsın en nihayetinde denemesi bedava.
@kenan seranoglu: bilgisayarın faydalarını hatırlattığın iyi oldu kenan aydınlandık sayende. bizim itirazımız zekayla alakası olmayan her boka yapay zeka akıllı zar zurt demeleri
Yapay zeka lafının bol keseden kullanılmasını ben de eleştirdim zamanında. Bi yere kadar saygı duyuyorum dediğine. Ama machine learning artık gerçekten yapay zekanın oluşmaya başladığı yer. Bu senin veya benim yorumuma açık değil. Adamlar dotada da starcrafta da en iyi oyuncuları çatırdardır siktiler. Bunun adı yapay zeka artık. Nasıl oynaması gerektiğini anlatmıyorsun. O kendisi oynaya oynaya öğreniyor ve daha önce hiç bir insanın akıl etmediği spastik bir takım hareketler de keşfederek karşısına çıkanları eziyor. Bunu küçümseme hakkımız yok. Machine learning yapay zekanın doğuşudur. Henüz yamuk tarafları olsa da adını doğru koymak lazım.
@kenan seranoglu: alphastarın maçlarını izledim tamamen kombat sırasındaki hızlı hamlelerinden dolayı maçı kazanıyo. strateji namına hiçbir halt yok. hatta bi maçta oyunun ortasında buga girip saçmaladı ve yenildi. yapay zeka = hafızalı algoritma
okuyan biri özet geçebilir bu orospu evlatlarının ne anlattığını?
Şimdi gerçek bir sanayi ustası gibi konuştun işte. Herkesin fikri kendine tabi. Ben gözlerimle gördüğümde kendisine yapay zeka dedim. Alphastarın da apm sini 30 a düşürüp ortalama oyuncularla oynattılar yine hepsini sikti. Konu sadece iyi mikro değil. Adam milyonlarca oyun oynuyor gözünü seveyim. Starcraft gibi bi oyunda bu kadar yükselen şeye zekasız denilmez.
@kenan seranoglu: apmsini düşürüyorlar ama bilgisayarın her hamlesi anlamlı ve verimli. alphastarın 30 apmsi bir insanın 300 apmsine denk geliyo belki daha fazla. starcraft gibi bir oyunda bilgisayarın yaptığı combat kontrolünü bir insanın yapması mümkün değil. oyun hakkında bi fikrin olsaydı abooo nasıl da yeniyi la helal olsun demezdin