bence bu yanlış, tüm evrende iyilik ve kötülük yoktur ki, sadece kaos vardır. çevresindeki her yeşi yutup yok eden karadeliklerin varlığı gibi; canlıların ortaya çıkmasını sağlayan güneş gibi yıldızları yaratan gaz ve toz bulutlarının varlığı gibi. birbirine yaklaşan koca koca galaksiler çarpıştığında milyonlarca yıldız yok olur ama milyonlarca yıldız da doğar. dolayısıyla koskoca evrende bile iyi kötü kavramı değil sadece kaos hakimken, aklın alamayacak kadar küçük olan dünya denen taş parçacığında iyi kötü kavramının olamayacağını anlamak ne kadar zor olabilir. kimsenin altın çağına, kimsenin acılarına bakmayın. bunlar kaos içerisinde meydana gelen şeyler. iyi ya da kötü hiçbir zaman kazanamadı, kazanamayacak da. kaos evrende olduğu gibi birkaç milyar yıllık ömrü olan dünyada da sonuna kadar hakim olmaya devam edecek.
şu kodumun sözlüğüne şifreyle değil de kan ve idrar tahliliyle girilse var ya hepiniz kapıda kalırsınız amk müptezelleri.
@aciz: belki de insanın varlık amacı entropi ile sürekli kaosu yaşayan bu evrene iyilik kötülük kavramlarını getirmek ve iyiliğin hakim olmasını sağlamaktır.
Bu sözde kaos sistemi milyonlarca yılda insanda bir şeyler geliştirmiş ''ayna nöronlar'' yani empati yapma yeteneği mesela... Birisinin acısıyla ağlama, iyi durumuyla sevinme vs vs... Gelişmiş şempaze türlerinde de var mesela bonobo türlerinde diğer ilkel şempaze türlerinde istediklerini şiddet yoluyla alırlarken bu şempanzeler sevişerek, öpüşürek alıyorlar ana erkil bir yapıdalar... Yani kısacası evrim sonucu insanın geliştirdiği özellikler insanı empati yapmaya iyilik yapmaya, paylaşmaya, zarar vermemeye itiyor...Rousseau'nun dediği gibi '' insan doğal olarak iyidir; ama toplumun kurumları yozlaştırır onu.''
Bu sistem kapitalist sistem tanrının bize verdiği (ya da evrimle elde ettiğimiz) özellikleri bastırmamızı emrediyor daha fazla yemek, daha fazla ev, daha fazla para için haklı olanı, mağdur olanı eziyoruz artık empati yeteneğimiz bile körelmiş durumda
@hande yenerin oglu: vm varga diye bir karakterin bu konuyla ilgili cok ozel bir repligi var bilmem duydun mu?
"the problem is not that there is evil in the world. the problem is that there is good. because otherwise , who would care?"
bu bence inanilmaz dogru bir tespit ve senin beklentinin bosa cikacagina delalet ediyor.
@cavci: Ben Rousseau'nun ve aynı çizgide ilerleyen diğer filozofların görüşüne katılıyorum. İnsan doğuştan iyidir ancak sistem özbenliğini insana unutturuyor vahşileştiriyor ilkel zevklerini öne alıyor. Birgün bu sistem belki yıkılmayacak ama değişecek insanın doğasıyla daha uyumlu hale gelecek. Bence bu olacak.. Düşünsene ister programlanmış de istersen evrimin bir yan etkisi de sana beyninde elektron kümesi halinde yapılanmış ayna nöronları vermiş ve full empati yapmana yarıyor... Hiçbir hayatta kalma mekanizması değil veya seni daha ileriye götürecek bir şey değil... Acı çeken biri gördüğünde üzülüyorsun ve yardım etmek istiyorsun, star wars'da iyi tarafın kazanmasını istiyorsun hiç darth wader kazansın diye fanboyluk yapan insan görmedim.. Bizim doğamız bu iyi olmak... para ve hırs için bunu unuttuk ama yeniden kendimize döneceğiz tanrıyı bulacağız
- Neye inanıyorsun?
- Bak, kendimi bir realist olarak görüyorum ama felsefi terimlere görebuna pesimist deniyor. Bence insan bilinci evrimde trajik bir şekilde ilerledi. Çok fazla bilinçlendik. Doğa kendinden bağımsız bir bakış açısı yarattı. Bizler doğa kanunlarına göre var olmaması gereken yaratıklarız. Hepimiz bir yanılsama içindeyken duyusal deneyimler ve birey olduğumuzu sanan fakat aslında bir hiç olan bireyleriz. Bence türümüzün yapması gereken en onurlu davranış programlamamızı reddedip üremeyi durdurmak ve hep birlikte soyumuzu tüketerek kardeşçe bu haksızlığa bir gecede son vermektir.
- O halde ne diye sabah yataktan kalkıyoruz ki?
- Ben de kendime bunu soruyorum ama aslında bu sorunun cevabı intihar etme cesaretimin olmaması.
https://i.imgur.com/Ntb2ZZd.jpg
KAOS KAZANACAK