bu ortadoğu denen coğrafyada beslenme alışkanlıkları o kadar kötüdür ki bu bölgenin insanları katıksız gerizekalıdır. bu genellemeye en güzel örnek iran-ırak savaşıdır diyebiliriz. yazı uzun çünkü konu uzun. özet geçmeye çalışacağım.
yıl 1970 bilmemkaç, humeyni iran'a geldi. avrupa'ya amerika'ya göz kırpan şah yönetimindeki iran bir anda uzlaşılmaz içine kapalı bir devlet haline geldi. sovyetlerin tüm işçilerin-emekçilerin hamisi olma rolünü islami olarak çalan iran tüm şiilerin hamisiyiz, koruyucusuyuz triplerine girdi.
bir yandan ırak denen bir devlet var. ya da daha doğrusu saddam'ın sunni islam devleti. bu devlette de bir sürü şii yaşıyor. iran islam devrimi'nden sonra mal mal isyan ediyolar iran etkisiyle. iran şah zamanında ırak'tan bi sürü stratejik yer kapmıştı su kanallarına barajlar yapıp ırak'ı susuz bırakmıştı falan. ırak öteden beri iran'a uyuz oluyodu. hem şah zamanında hem humeyni zamanında hiç yıldızları barışmadı bu sebeple. üstüne üstlük iran her iki dönemde de sürekli kürtleri kışkırttı. peşmergelere silah sağladı vs. yani ırak bu irandan çok çekti desek yanlış olmaz. bu sebeple ırak bulduğu ilk fırsatta iran'a saldırdı.
neydi bu fırsat? iran'da islamcı mücahitler amerikan konsolosluğunu bastılar. 44 tane mi ne esir aldılar. amerikayla ilişkiler durdu. iran'a ambargo geldi. bu sırada iran'da şah yanlısı askerler tasfiye ediliyordu ordu zayıftı. saddam fırsat bu fırsat diyip iran'daki arapları bahane edip arapların yaşadığı toprakları alma gayesi ile iran'a saldırdı.
aslında saldırının gerçek amacı iran'ın basra körfezi hakimiyetini kırmak, ekonomisini zayıflatmaktı. zira iran'ın petrol ihracatındaki tek geçiş buydu ve bu geçiş olduğu sürece iran güçlenmeye devam edecekti. dolayısı ile sürekli sorun çıkaracaktı. ırak kısa sürede üstünlüğü 5 ay gibi kısa sürede arap bölgelerini işgal etmeyi umuyordu. ilk başta başarılı da oldu. iran çok karışıktı, neye uğradıklarını şaşırdılar.
ancak işin içine kürtler girdi. ırak iran savaşında tartışmasız bir şekilde iran'ın tarafına geçtiler. ırak'ın en değerli petrol bölgelerine sahip olan güney kürdistan saddam'a karşı baş kaldırdı. bir yandan da birleşmiş milletler basra körfezinden petrol akışının engellenmemesi için amerikan gemilerini körfeze yolladı. ticaretin devam etmesi adına bu bölgede savaşa müsade etmedi.
ırak üstün başladığı savaşta bu gibi yüzlerce sebep yüzünden sürekli vakit kaybetti. iki taraf da mal mal birbirlerini bombaladılar. bombardımanlar çok yoğundu. yüzbinlerce insan bombardımanda öldü. ancak nihayetinde iran akıllıca davrandı ve üstün ırak kuvvetlerine karşı oyalama taktikleri kullanarak orduyu yıprattı. ırak bu savaştan bi sikim olmıcağını anladı, gücü yıpranan ve uluslararası tepkiye dayanamayan saddam barış istemek durumunda kaldı. karşılıklı mübadeleler sonucunda sınırı 1mm bile değiştirmeyen ancak 1 milyon kişinin ölümüne sebep olan bu yüzyılın en gerzekçe savaşı bitti.
bu savaşa dair ilginç binlerce şey var ancak en ilginç olanı savaş sırasınca israil'in arap yayılmacılığına karşı israil'i desteklemesi idi bence. ve de iran'daki yönetimden memnun olmayan ingiltere başta olmak üzere dünya ülkelerinin (abd dahil) ırak'ı desteklemesi ve kimyasal saldırıları yok sayması idi. yıllar sonra ırak'ı kimyasal-nükleer silah bulundurmakla suçlayıp işgal edecek olan abd, 1980 yılında ırak'ın iran savaşında kimyasal silah kullandığı hususundaki birleşmiş milletler raporunu veto etti.
onun dışında bu savaşın bir diğer ibretlik olayı da kürtler elbette. bu kürtler o kadar ezik dışlanmış bir halk ki...yazık lan acıyorum şu wara waralara. iran bunları ayrı siker, ırak ayrı, türkiye zaten bambaşka sikiyor yıllardır. yine bu mevzuda da yani ırak iran savaşında en çok acıyı kürtler çekmiştir desek yanlış olmaz. iranın kışkırtması ile saddam'a karşı ayaklanan heyoo bağımsız olduk diye sevinen gerizekalı kürtlerin halepçe'de çoluk çocuk gaz yemesi bu savaşın en dramatik hikayesidir.
bitti
Bu oruspu çocuğu kesin hataya sığınan Suriyeli mülteci Araplardan biri