şimdi size felsefeden bahsedeceğim. 2 adet düşünürden ve 2 adet de felsefe okulundan. o cahil bünyenize ekleme yapmış olurum böylelikle. siz ne bileceğiniz amcık hoşafları felsefeyi bilmem neyi. anca bakunin, hıkınin, proudhon, mroudhon kopuyoz ayağı. kısaca söyleyim; hiç birinden bi sikim olmaz. teorisyen olmamasına rağmen, teoride bile josef stalin başkan hepsini hoplata zıplata siker. although, benim bahsedeceğim felsefe doğrudan bunlarla alakalı değil. ben sizlere antik yunan felsefesinden bahsedeceğim.
şimdi abdera düşünürleri öncelikle bahis konumuz. bunlardan iki tanesi var. onlar kurucu. isimleri leukippos ve demokritos. abdera ise bunların yaşadıkları yerin adı. demokritos öğrenci olan. leukipposla ilgili pek bilgi yok. sonra sicilyalı ve izmirli iki kişi daha var, bunların okluyla benzer görüşte olduklarından, o ikisi de ayrıca abdera düşünürü sayılıyo. temel öğretileri ise atomculuk. yani bölünemezlik. maddeci ve iyonya okulunun düşünce yapısıyla paralellik gösteriyo bu akım. yani onunla benzer. temeli ona dayalı. iyonya okulunun ise muhalifi elea okulu.
bahsedeceğim iki okuldan ilki de iyonya okulu. iyonya şimdiki aydın ve izmir'i kapsayan bölgenin antik yunan'daki adı oluyor. thales gibi şuralı buralı filozoflardan oluşma bi yer. iyonya okulu gelenekleşmiş kalıplara karşı yeni ve özdekçi bir düşünce tarcı geliştirmiş bu bakımdan da önemli bir düşün hareketi olmuştur. genel anlamda maddeci denilir. karşıtı olan elea okulu ise ruhçuluğu temsil eder. geleneksel dogmalara karşı yürüyen bu okul, çevresindeki sırlara başkaldırmış ve insanın özgürleşmesine ciddi katkılar sunmuştur. insanı insan yapan bir geçmişe sahip olduklarını ve insanlığıın doğanın yapısına iyonyalılardan beri hergün biraz daha sokulduğu söylenmektedir. ki dünya anlayışlarına bakılınca, bence de bu doğrudur.
ikinci okul ise: elea okuludur.italya'da napoli'de bir kıyı kentinin adıdır. ksefones diye bi adam ve öğrencisi parmenides ile yol almış bir felsefi akımın okuludur. ruhçuluğu savunurlar. temel olarak, deneydışı usçuluk, birlik değişmezlik, saltıklık, tektanrıcılık, düşüncecilik, akımlarının temelini oluştursa da, içlerindeki zenon gibi bazı düşünürlerin daha ismi belirgin ortaya çıkmış haliyle, diyalektiğe olan katkılarıyla hegel'in atası konumunda diyebileceğimiz bir okuldan bahsetmemize sebebiyet vermiştir. adçılık da bunun içine eklenebilir bir anlamda.
özet: antik yunan felsefesi anlattım kısaca.
@anti dühring: Senin ellerin çok hızlı kesinlikle bunları yazarken çok uzun yazıyorsun ve mantıklısın, artıladım.
Senin yazdığın şeyleri okumuyorum kardeş. Birkaçını okudum başlarda potansiyel var gibiydi lakin, kafandakileri toparlayamadan girişip çok dağınık, yüzeysel özetle vasat yazıları ego sosu ile süsleyip servis etmeye çalışman kötü duruyor.
@anti dühring: Dediğim gibi kardeş, adam gibi yazı yazdığında okur eleştirimi yaparım. Yoksa anca 31 senin için.
@memnun: felsefe öğrettim piç. kaç sayfa yazı okudum ben bunun için. işine gelmiyo belli. mutlaka anarşist köpeklerden teki olmalısın. siktir git.
formatsız sözlüklerde olmuyor işte kardeş şansını siberalemde dene. ya da anlaşılamamaktan şikayet et. mesela bize küs ve bir daha buraya gelme.