Memurluğu bırakıp memleketine döndü: 'Topraksız tarım serasından 28 bin lira kazanç potansiyeli var'

İstanbul'daki memuriyetinden vazgeçerek memleketi Adana'nın Kozan ilçesine dönen Süleyman Dal, topraksız marul üretimine başladı. 38 yaşındaki Süleyman Dal, küçük arazilerin ekonomiye kazandırılarak her seradan en az 28 bin TL kazanmanın mümkün olduğunu söyledi.

Adana’nın Kozan ilçesi ile Osmaniye’nin Kadirli ilçesi sınırında yer alan Akköprü Mahallesi'ndeki 1 dönüm araziye 4 sera kurarak topraksız tarım ile marul üretimi yapan 38 yaşındaki Süleyman Dal, küçük arazilerin ekonomiye kazandırılarak en az 28 bin TL kazanmanın mümkün olduğunu söyledi.

İstanbul’da yaşarken ailesine vakit ayıramadığı için memleketine döndüğünü belirten Dal, "Aklımda iki iş fikri vardı. Hayvancılık veya tarım. Bu işi değerlendirdim. Çünkü geldiğimde köylülerin atıl küçük arazilerini değerlendirmediğini gördüm. Belki onlara fikir ve yenilik olur amacı ile bu işe girdim. Büyük topraklara sahip olanlar değil kısıtlı imkanlarla, insanlara belki fikir olur diye bu işe başladım” dedi.

Her seradan yılda 8 kez ürün alabileceğimiz 7 bin 200 kök marul üretimi için yer hazırladıklarını anlatan Dal, "Toprağın görevini küçük saksılarda sağlıyoruz. Topraksız tarım oluyor. Hiç toprak yok. Toprağın işlevi tutunmayı sağlamak. Bitkiyi besleyen mineraller ve su sistemine eklediğimiz besinlerle beslenmesini sağlıyoruz. Suyu da boşa harcamıyor dönen bir sitem ve ısırgan otundan yaptığımız organik gübre ile bitkiyi besliyoruz" diye konuştu.

Marulun getirisinin yüksek olduğunu ve küçük arazilerin tarıma kazandırılabilmesi adına örnek olduğunu kaydeden Süleyman Dal, “Marulun tanesi 3-5 TL arasında satılıyor. Aracı olmadan kendimiz satıyoruz. Potansiyel olarak söylersek 7 bin kök aynı yerden 8 kez ürün almak anlamına geliyor. Şu anki şartlarda her seradan yaklaşık 28 bin TL civarında kazanç potansiyeli var” dedi.
Anne Hediye Dal ise marullar ile hayatının değiştiğini ifade ederek, “Her gün bunlarla uğraşıyorum spor yapmış oluyorum. Saksıya koy ve her gün 2 dalını ye. Çok keyifli ve güzel” diye konuştu.

? tequilacation 31.01.2022 13:22 0

Siktirsin ordan hayatımda duyduğum en sikik iş modeli

? kenan seranoglu 31.01.2022 13:26 1

dünyadaki en salak adammış

? heyecan 31.01.2022 13:27 0

bu sene kilosu 6 liradan şeftali sattık onda bile ucu ucuna kar ettik gübre ilaç elektrik parasından, bu adamın yan gelirleri var belli kendince macera aramış

? heyecan 31.01.2022 13:28 0

Toprak olmayınca; bitkinin topraktan alacağı bedava azotu da parasını verip gübre olarak alacak ve Allah’ın marulu ile kâr edecek. Yarrağımı da vereyim de onu da büyütsün mineralleri ile anasını siktiğim. Bir de ısırgan otu ile organik gübre yapıyormuş amına koyduğum tam fason sanki ısırgan otu bedava uzun süredir gördüğüm en mal topraksız tarım hikayelerinden biri. 2018 de çok patladı bu iş neden bilmiyorum çok projesini isteyen vardı, heves edeni. Ama Türkiye’de kesinlikle yapılacak iş değil. Bu metropol işi. Alan sorunu olan yerlerde taze yeşillik üretmek için. Türkiye her yönden zıt topraksız tarıma.

? kenan seranoglu 31.01.2022 13:32 1

güneş yerine yapay güneş kullanmak gibi bir şey

? zeratul 31.01.2022 15:15 0

@zeratul: bu mantıklı bir şey. güneş sabah var akşam yok. ama bitkiler için yapay güneşi (ki biz buna morötesi ışık diyoruz) sürekli verirsek hollanda'da çatı aralarında yetiştirilen hint keneviri misali bitkiler çoook hızlı büyüyebilir.

? saide 31.01.2022 17:11 0

@hande yenerin oglu: maliyet?

? zeratul 31.01.2022 18:28 0