çünkü serbest piyasa ekonomisinde herkes eşittir, herkes zekasına ve yeteneğine göre bir şeyler başarır.
kardeş söylediklerin çok doğru aslında ama sen söyleyince bir acayip kaçtı. özellikle dominos macerandan sonra........
sosyalist ibnelerin sosyalizm anlayisi, dovlet bizo bokmirrr merkezli oldugu icin adam olamiyorlar en guzel sistem kapitalizmdir, kafan calisiyorsa zengin olursun aga, calismiyorsa zenginlerin irgati kolesi olmaya mahkumsun,
@nebaktinyarrram: komunizm parayi bulana kadar derler ya o cumledeki vasifsiz ezik karakter sensin. 6bin maasla zengin oldugunu mu saniyorsun. fakir
@biggie: 6bin lirayi en son ne zaman bir arada gordun? izmire gocmeden once koydeki sigirlarinizi satip aldiginiz paralar haric
@nebaktinyarrram: babam mal ben neyleyim lokman ağbey, adam ağır memur öyle böyle değil
yani zekaya yeteneğe bağlanması o kadar gerizekalıca ki anlatamam şimdi uzun bir şey yazıp kendi sinirimi bozmak istemiyorum.
herkes gibi 2 satırlık yazıp terkediyorum.
@psycho killer: serbest piyasa ekonomosindeki tek esitlik ananla kenar mahalle keranesindeki orospularin muamelesinin kalitesidir.
Geri zekali pic kurusu.
@vurmayın:
herkese ihitiyaci kadar
herkesten yetenegine gore.
ben çok kararsız kalıyorum kapitalizm iyi bişi mi kötü bişi mi diye. aklımda bazı olumlu ve olumsuz yönler var sürekli bunlar çelişiyo aklımda
kapitalizmin pozitif yönleri:
sınıf atlama imkanı: her sosyal tabakadan insanın kapitalist sistemde başarılı olması mümkündür. zeka, yetenek veya salt şans ile zengin olunabilir. züğürt, varlıksız, cahil bir insanken bir anda piyango vurup 7 ceddine yetecek kadar parayla ömrünü refah ve mutluluk içerisinde geçirebilirsin kimse de bu adam züğürttü amına koyim demez, feodal zamanlarda 3-5 asile nasip olmuş refahtan zengin olup istediğin kadar faydalanabilirsin.
insan doğasına uygunluk: her ne kadar zeitgiest 2'de öyle olmadığı söylense de maymunla ortak atalardan gelen biz insan hayvanı doğamız gereği bencil, rekabetçi ve aç gözlüyüz. üstelik güce tapmak, otoriteye uymak gibi sosyal triplerimiz var. kapitalizm yarattığı sosyal düzende bu doğaya aykırılık barındırmıyor.
seçme özgürlüğü: ister coca cola alırsın ister sütaş ayran. kimse seni zorlamaz. aynı şekilde ister ayran işine yatırım yaparsın ister başka bşeye. çalışan için de aynı şey söz konusudur. hiç bir yerde zorla çalışmak zorunda değilsiniz iş, sektör seçmede özgürsünüz
sınırlandırılmış kuvvetler: kapitalizm demek mülkiyet sahibi olmak demektir. yani bir ülkenin kaynakları, sahipliği tek bir kuruma (devlete) değil; o mülkiyeti edinmiş olan tüzel veya gerçek kişilerindir ve bu kişiler sürekli değişir. para gibi toprak, kaynaklar ve güç de el değiştirir. bu da tek bir gücün hegamonya kurmasını (faşoluk yapmasını) engeller. erkler sınırlandırılmıştır ve birbirlerine saygı göstermek zorundalardır; zira varlıkları bir diğerinin varlığına bağlıdır.
sürekli gelişim: rekabete dayalı bir sistem olarak kapitalist sistemde kurumlar ve şahıslar kendilerini sürekli geliştirmek zorundadırlar. bu da insanlığın gelişimine katkı sağlayan en temel olgudur. akıllı telefonlar yokken de yaşayabiliyorduk. ancak bu teknolojiler evreni algılayışımızı değiştirdi ve üstelik önceki yüzyıllara göre yaşam ortalamasının artmasını sağladı.
bolluk yaratma: kapitalizm sömürü sistemidir doğru. nihai sömürülen malzeme ise bitmesi mümkün olmayan bir şeydir; insan yaratıcılığı ve emeği. bu kaynakların organize ve verimli şekilde kullanılması ile susuz tarım, yapay organlar, her çeşit şekilde çılgınca bolluk söz konusudur. mass production en verimli üretimdir ve bu imalat metodunda tüketiciler istedikleri üründen istedikleri nitelikleri istedikleri kadar alırlar.
sosyal gelişim: kapitalizm insanları etkileşim içine sokar. köylü-şehirli-esnaf-çiftçi hepsi tek bir sistemde harman olur birbirlerine kültürlerini aktarırlar. bu da sosyal gelişimi ve sirkülasyonu yaratır.
eksi yönlerini az sonra yazıcam